Nederland aantrekkelijk als onderzoeksland?
Om na de implementatie van de CTR mee te kunnen blijven doen met internationaal geneesmiddelenonderzoek is het belangrijk om Nederland als onderzoeksland aantrekkelijk te houden. Daarvoor is het nodig het opstarten van studies ná medisch-ethische goedkeuring, te versnellen.
Vanaf de toepassing van de CTR zal er bij multinationaal onderzoek voor Nederland meer concurrentie zijn van andere EU-landen. Immers, de duur van de medisch-ethische toetsing is nu voor alle deelnemende centra in de EU gelijk. De snelheid van deze toestemmingsprocedure in de verschillende EU-landen is daarmee een keuzebepalende factor geworden. Verschillende landen bereiden zich al voor op de CTR en regelen dat de nationale toetsingsprocedures zo kort mogelijk zijn; korter dan de maximale termijnen die de CTR voorschrijft. Dat maakt hen als onderzoeksland aantrekkelijk voor opdrachtgevers van geneesmiddelenonderzoek.
Naast het landelijke goedkeuringsproces voor Deel 2 van het indieningsdossier, is de opstartsnelheid van onderzoekscentra belangrijk. Hoe snel na het verkrijgen van medisch-ethische goedkeuring kunnen centra starten met het rekruteren van proefpersonen?
In de nieuwe situatie is de huidige hoogstaande kwaliteit van de onderzoeksinfrastructuur als bepalend criterium om onderzoek in ons land uit te voeren, dus niet meer voldoende om te kunnen meedoen met klinisch geneesmiddelenonderzoek. Onder de CTR zijn de doorlooptijden van onze nationale en lokale toestemmingsprocedures bepalende factoren voor deelname ons land aan klinisch geneesmiddelenonderzoek. Het is belangrijk dat ziekenhuizen en onderzoekscentra bij het inrichten van de processen voor het opstarten van klinisch onderzoek daar rekening mee houden.