Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
Blog van Dineke Amsing, directeur Beleid & Samenwerkingen VIG en bestuurslid DCRF

‘Klinisch onderzoek redde mijn leven.’ Deze woorden van Koen van Elst en Tracey van Houwelingen, die beide op jonge leeftijd kanker kregen, raken de essentie van onderzoek naar geneesmiddelen. Het is niet alleen wetenschap op papier, maar het redt echte levens. Zonder deelnemers zoals Koen en Tracey zouden nieuwe medicijnen en levensreddende behandelingen niet mogelijk zijn.

Het is essentieel dat Nederland aantrekkelijk blijft voor het uitvoeren van klinische studies. Dit levert veel voordelen op: patiënten krijgen eerder toegang tot innovatieve behandelingen, artsen vergroten hun kennis en ervaring met de nieuwste therapieën, wetenschappers bouwen aan belangrijke inzichten en innovaties, en de Nederlandse economie wordt versterkt door de bijbehorende investeringen.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Clinical Trials Day, op 20 mei, stond de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen stil bij dit kloppend hart van de geneesmiddelenontwikkeling. Dat deed de VIG met een reeks interviews, patiëntenverhalen en een infographic. De inzichten uit de interviews vormen samen een helder beeld: de kracht van klinisch onderzoek zit niet alleen in data, maar juist ook in mensgerichtheid en samenwerking.

Neem om te beginnen het interview met Annemarie Geel en Joachim Aerts van het Erasmus MC over research professionals. Researchverpleegkundigen en -coördinatoren begeleiden patiënten intensief, bewaken het protocol en zorgen ervoor dat studies goed verlopen. Tegelijkertijd ondervinden zij hinder van trage procedures, ingewikkelde regelgeving en administratieve lasten. Die vertragingen raken uiteindelijk de patiënt. De oproep is dan ook helder: ondersteun deze professionals structureel, zodat zij hun cruciale werk kunnen blijven doen.

Het artikel over de Marie-Curie-studie van dr. Jeanine Roeters van Lennep stipt een andere uitdaging aan: de ondervertegenwoordiging van vrouwen in klinisch onderzoek. Soms worden geneesmiddelen goedgekeurd op basis van data die vooral op mannen zijn gebaseerd. Zij pleit terecht voor een cultuuromslag en concrete maatregelen. Met arts-onderzoeker Marte van der Bijl zoomt ze in op het hoe en waarom. Denk bijvoorbeeld aan een inclusiegrens voor mannen, betere wervingsmethoden en meer bewustwording bij sponsors en zorgprofessionals. Zo kunnen we de veiligheid en effectiviteit van behandelingen voor álle patiënten garanderen.

De Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) heeft volop aandacht voor deze, en andere uitdagingen bij klinisch onderzoek. Dat blijkt uit het interview met Bart Scheerder, onafhankelijk voorzitter van de DCRF. Binnen deze stichting werken veldpartijen, waaronder de VIG, samen aan structurele verbeteringen, zoals snellere uitvoering van studies, betere patiëntenparticipatie en versterking van academische netwerken.
Nederland heeft de potentie om dé plek te zijn voor klinisch onderzoek. Daarom werken verschillende partijen binnen de DCRF samen aan de uitvoering van het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek. Samen spannen zij zich in om de randvoorwaarden te verbeteren, zodat klinisch onderzoek in Nederland behouden blijft én versterkt wordt. Publiek-private samenwerking is hierbij essentieel. Alle partijen zijn nodig om klinisch onderzoek zo goed mogelijk te organiseren. Want hoe beter we klinisch onderzoek organiseren, hoe sneller patiënten toegang krijgen tot deze geneesmiddelen.