Klinisch onderzoek verdient een centrale plek in het regeerakkoord

De Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) heeft haar inbreng voor de verkiezingsprogramma’s met politieke partijen gedeeld in aanloop naar de verkiezingen dit najaar. Onze boodschap is helder: 🔹 Maak klinisch onderzoek een speerpunt binnen het gezondheids-, innovatie- én economisch beleid 🔹 Steun de uitvoering van het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek 🔹 Zorg voor wet- en…

Lees verder!

Belangrijke update: Uitstel handhaving IGJ – Ruimte voor veldnorm!

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft het veld nu meer ruimte om tot een gedragen veldnorm te komen. Recentelijk hebben we vanuit de DCRF I Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) zeer constructieve gesprekken gevoerd over deze nieuwe veldnorm voor geneesmiddelenonderzoek. Hierin zijn al belangrijke stappen gezet. De…

Lees verder!

ToetsingOnline: na 20 jaar opgeheven

Bijna twintig jaar lang heeft ToetsingOnline dienstgedaan als dé plek waar medisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland moest worden geregistreerd voor de beoordeling door een medisch-ethische toetsingscommissie. Op 1 juli 2025 is ToetsingOnline definitief opgeheven. Een mijlpaal. Ondertussen zijn alle pijlen gericht op het nieuwe Onderzoeksportaal, met inmiddels meer dan 3.800 gebruikersaccounts, 440 nieuwe onderzoeksdossiers en ruim…

Lees verder!

Terugblik op de RSNN Expert Meeting: Samen werken aan de toekomst van klinisch onderzoek in Nederland

In maart 2025 vond de vervolgmeeting plaats van het RSNN-expertpanel over het klinisch onderzoeksklimaat in Nederland, met als focus: Reflectie en vooruitblik op het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek. 26 experts met verschillende achtergronden kwamen samen om te evalueren wat er sinds de lancering van het actieplan is bereikt en waar we naartoe willen. De discussie…

Lees verder!

Snellere start van geneesmiddelenonderzoek? Het kan!

Sinds de invoering van de European Clinical Trial Regulation (CTR) in januari 2022 werken we in Nederland hard aan een efficiëntere en geharmoniseerde opstart van klinisch onderzoek. Een belangrijke stap hierin is de Procedure Lokale Uitvoerbaarheid, ontwikkeld binnen de DCRF. Deze procedure zorgt ervoor dat alle betrokken partijen – van verrichter tot Raad van Bestuur…

Lees verder!

DCRF viert Clinical Trials Day

Vandaag, 20 mei, is het Clinical Trials Day! Een dag waarop we alle mensen die zich inzetten voor klinisch onderzoek in het zonnetje zetten. De kennis, kunde en toewijding van vele professionals zijn essentieel om innovatieve behandelingen te ontwikkelen en zo de gezondheid van (toekomstige) patiënten te verbeteren. Via het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek werkt…

Lees verder!

Kwartaal nieuwsbrief CCMO, Jaargang 2, Editie 2, 17 april 2025

In het afgelopen kwartaal werd het langlopende project voor het nieuwe Onderzoeksportaal succesvol afgerond. Met het komende afscheid van commissievoorzitter Joop van Gerven wordt ook een periode afgesloten. Wat de nieuwe ontwikkelingen betreft: De CCMO staat op de drempel van verdergaande samenwerking tussen CCMO en METC’s. In de komende tijd wordt ook de ontwikkeling van…

Lees verder!

Template voor clinical trial agreements (onderzoekscontracten) gaat veel tijdwinst opleveren

Toenadering kan tot mooie dingen leiden op Valentijnsdag. Zoals een standaardtemplate voor medisch-wetenschappelijk onderzoek waaraan alle betrokken partijen hun zegen hebben gegeven. Het gebruik van deze nieuwe Clinical Trial Agreement (CTA) gaat sponsors en deelnemende centra veel tijd besparen. De publicatie en implementatie van de template is dan ook een belangrijk onderdeel van het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek.

De DCRF is verheugd om de template te kunnen presenteren. Vanaf vandaag is de template te vinden op de website van de CCMO [LINK]. Er is een uitgebreide toelichting bij beschikbaar [LINK]. Deze toelichting geeft uitleg bij artikelen en bevat aanbevelingen bij het gebruik van de template.

Lees verder!

Verzoek DCRF-input werkgroep Academic Excellence

In het kader van het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek wordt door alle veldpartijen samengewerkt om het WMO-plichtig onderzoek in Nederland te optimaliseren. Eén van de doelen van het actieprogramma is om onderzoekersnetwerken te faciliteren die kennis en ondersteuning kunnen bieden bij het opzetten en uitvoeren van klinisch onderzoek. Hiervoor is de werkgroep Academic Excellence opgericht. Bent…

Lees verder!