Verzoek DCRF-input werkgroep Academic Excellence

In het kader van het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek wordt door alle veldpartijen samengewerkt om het WMO-plichtig onderzoek in Nederland te optimaliseren. Eén van de doelen van het actieprogramma is om onderzoekersnetwerken te faciliteren die kennis en ondersteuning kunnen bieden bij het opzetten en uitvoeren van klinisch onderzoek. Hiervoor is de werkgroep Academic Excellence opgericht. Bent…

Lees verder!

ZonMw – Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen – 10 april 2025: ‘Kennis geeft kracht’

  Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2025: ‘Kennis geeft kracht’ Programma bekend, aanmelding geopend Op donderdag 10 april organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2025 ‘Kennis geeft kracht’. Dagelijks is het goed gebruiken van geneesmiddelen in het nieuws: van dosering tot innovatie, van behandeling op maat tot vergoedingen en van beschikbaarheid tot kosten. Tijdens het…

Lees verder!

Kwartaalnieuwsbrief CCMO – Jaargang 2, Editie 1, 20 januari 2025

Voor wie zich bezighoudt met medisch-wetenschappelijk onderzoek gaat er meteen in dit nieuwe jaar veel veranderen. Eind januari is de Clinical Trial Directive (CTD) definitief verleden tijd. Daarmee komt de transitie naar de Clinical Trial Regulation (CTR) ten einde. Ook de overstap van ToetsingOnline naar het nieuwe Onderzoeksportaal wordt een feit. Op 3 februari komt het nieuwe portaal online. U leest er meer over in deze eerste CCMO kwartaalnieuwsbrief van 2025. Ook de gecombineerde aanpak voor de toetsing van onderzoek dat valt onder verschillende wettelijke regelingen is nieuw.

Lees verder!

Verzoek DCRF-input bijlagen van Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO)

In het kader van het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek van de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) wordt door alle aangesloten veldpartijen hard gewerkt om de opstart van klinisch onderzoek te versnellen. Onderdeel daarvan is het stroomlijnen van de procedures met betrekking tot de lokale uitvoerbaarheid en de Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO) zodat deze optimaal aansluiten…

Lees verder!

Model onderzoeksprotocol (WMO) aangepast

In verband met de vervanging van ToetsingOnline door het nieuwe Onderzoeksportaal op 3 februari 2025 en het einde van de transitieperiode voor geneesmiddelenstudies op 30 januari 2025 is het model onderzoeksprotocol gewijzigd. Het aangepaste Model onderzoeksprotocol (WMO) is bruikbaar voor indieningen die vallen onder de WMO, Embryowet, MDR of IVDR. Wat is er precies gewijzigd? SAE’s…

Lees verder!

Webinars CCMO over gebruik nieuw Onderzoeksportaal

De CCMO werkt aan de vervanging van ToetsingOnline. Op 3 februari 2025 wordt het nieuwe Onderzoeksportaal in gebruik genomen. Het indienen, wijzigen of registreren van medisch-wetenschappelijk onderzoek (WMO-plichtig en niet-WMO-plichtig) gaat daarmee ook veranderen. Tijdens een aantal webinars worden de procedures toegelicht. De webinars worden gehouden in december, januari en februari en zijn voor iedereen…

Lees verder!

CCMO ontwikkelt video’s om onderzoekers te helpen

Nieuwsbericht CCMO | 31-10-2024 | 11:29 De CCMO heeft een animatie en een eerste instructievideo gemaakt om onderzoekers beter te helpen. Animatie Omdat het ingewikkeld kan zijn om als onderzoeker je weg te vinden in de wereld van de medisch-ethische toetsing, heeft de CCMO een animatie ontwikkeld om de onderzoeker handvatten te bieden. De animatie is ontwikkeld…

Lees verder!

Start evaluatie van vragen over patiëntenparticipatie in het ABR-formulier

Om meer zicht te krijgen op de manier waarop patiënten en vrijwilligers worden betrokken bij medisch-wetenschappelijk onderzoek, zijn er in maart 2023 zeven vragen toegevoegd aan het ABR-formulier over patiëntenparticipatie. Ten eerste werd gevraagd of patiënten betrokken waren bij het ontwikkelen van het onderzoek en zo ja, welke inzichten dat had opgeleverd. Andere vragen waren…

Lees verder!

Handreiking voor onderzoek met levensmiddelen

Ook onderzoek met levensmiddelen kan vallen onder de WMO. Op de website van CCMO zijn sinds kort nieuwe hulpmiddelen te vinden om voor een studie te bepalen of het levensmiddelenonderzoek betreft en zo ja, wat er moet worden ingediend. Ziekenhuisapothekers en voedingswetenschappers van METC Oost-Nederland, METC UMCG, METC azM/UM en de CCMO hebben samengewerkt bij…

Lees verder!