‘Wij zijn de DCRF!’
Zo opende Paul Smits, decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc, op 5 oktober het jaarcongres van de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF). Paul Smits is voorzitter van de DCRF die tot dat moment de naam Dutch Clinical Trial Foundation, droeg. De DCTF is destijds in het leven geroepen om meer clinical trials naar in Nederland te halen. Deze vlag dekt echter de lading niet meer. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat het werkgebied van de DCRF veel breder is dan alleen clinical trials. Om die reden is de naam veranderd in Dutch Clinical Research Foundation.
Voor de bekendmaking van de nieuwe naam, schetste secretaris/ penningmeester Hans Stam tijdens het congres de geschiedenis van de DCTF/ DCRF. Achter hem op het grote scherm kwam een indrukwekkende serie namen voorbij. Een ode aan alle mensen die vanuit hun vaak intensieve baan bij een van de aangesloten organisaties, een bijdrage hebben geleverd of nog steeds leveren aan de activiteiten van de DCRF. “Zonder de inspanningen van deze mensen was het niet mogelijk om tot de DCRF van vandaag te komen”, legde Hans uit.
De activiteiten hebben geleid tot een nieuwe koers voor de stichting: maximaal faciliteren van klinisch onderzoek en optimaliseren van de aantrekkelijkheid van Nederland als klinisch onderzoeksland.
Onder de nieuwe naam DCRF gaat de stichting met veel energie door op de ingeslagen weg. De activiteiten blijven gericht op onderlinge samenwerking en op het verbinden van alle bij klinisch onderzoek betrokken partijen, zodat nieuwe effectieve en veilige behandelmethoden zo snel als mogelijk beschikbaar komen voor patiënten.
Paul Smits presenteerde ook de nieuwe taken die de DCRF vanaf halverwege 2016 heeft gekregen.
- ECTR-project: het informeren van iedereen die in Nederland betrokken is bij klinisch onderzoek over de gevolgen van de ECTR. ECTR staat voor de European Clinical Trial Regulation, een Europese wetswijziging voor klinisch onderzoek met geneesmiddelen. Het project vindt plaats met financiële ondersteuning van het ministerie van VWS.
- nWMO-plichtig onderzoek: Het beheer van de toetsingsprocedure en het normenkader voor niet-WMO-plichtig geneesmiddelenonderzoek, voor al het onderzoek dat geïnitieerd of gefinancierd wordt door geneesmiddelbedrijven.
Na het presenteren van de nieuwe naam en het nieuwe uiterlijk van de DCRF, kon het congresprogramma beginnen, dat in het teken stond van samenwerken.