Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Vanaf 25 mei 2018 wordt de Europese verordening, de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht en hebben alle Europese bedrijven en instellingen zich aan deze wetgeving te houden. In Nederland kennen we de wet als de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

De DCRF werkgroep PIF heeft de implementatie van de AVG in de PIF besproken. Het blijkt dat de werkgroep nu al veel vragen ontvangt over de implementatie van deze nieuwe wetgeving. De komende tijd houdt de werkgroep een ieder op de hoogte van de ontwikkelingen met berichtgeving op de DCRF website en in de maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuwe versie van de standaard PIF

Op 12 maart heeft de CCMO informatie gepubliceerd op hun website over de implementatie van de AVG. De CCMO heeft ook al een aangepaste versie van de PIF tekst opgesteld. Deze wordt eind maart nog door de DCRF werkgroep PIF geëvalueerd. De finale versie komt naar verwachting in de tweede helft van mei beschikbaar.

Naast de PIF voor volwassenen ondersteunt de werkgroep ook een project voor het opzetten van een model-PIF voor minderjarigen (12-16 jaar) en het opzetten van een informatiesheet voor kinderen jonger dan 12 jaar. Ronella Grootens is de project leider van dit project dat een 12 maanden gaat duren.

Update informatie over patiënten- en cliëntenrecht op website VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft onlangs haar webpagina’s over patiënten- en cliëntenrecht van een update voorzien. Ook de webpagina over medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen is bijgewerkt. Met name de begrijpelijkheid van de tekst is aangepast en ook de informatie over onderzoek met wilsonbekwame proefpersonen. Klik hier voor de informatie op de website van VWS.