Op 20 mei 2024 heeft de DCRF het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek gelanceerd, een belangrijke stap richting snellere en efficiëntere klinische studies in Nederland. Dit actieplan steunt op drie strategische pijlers: Effectievere uitvoering van onderzoek, De onderzoeksdeelnemer als partner en Academic excellence. Er worden nu werkgroepen gevormd en jij kunt je daarbij aansluiten (lees hieronder meer)!

Werkgroep Lokale Uitvoerbaarheid (LUH): Deze werkgroep richt zich op het versnellen van de opstart van klinisch onderzoek door randvoorwaarden te creëren die de gemiddelde opstarttijd verkorten van 200 naar 50 dagen. We zoeken personen die in staat zijn om verandering te realiseren en hun netwerk actief bij dit proces te betrekken.

Werkgroep Clinical Trial Agreement (CTA): Binnen de pijler Effectievere uitvoering van onderzoek is het optimaliseren van het gebruik van het Clinical Trial Agreement (CTA) cruciaal. Deze werkgroep streeft ernaar om het CTA te positioneren als het eindpunt van de lokale uitvoerbaarheid en het aantal wijzigingen aan het standaard CTA te minimaliseren om vertragingen te voorkomen. We zoeken ervaren professionals in klinisch onderzoek, bij voorkeur met expertise als privacy officer of jurist, die willen bijdragen aan een efficiënter proces.

Werkgroep Standaardcontracten: Deze werkgroep richt zich op de standaardisatie van contracten voor klinisch onderzoek, inclusief publiek gefinancierd en onderzoeker geïnitieerd onderzoek. De werkgroep zal bestaande modelcontracten inventariseren en nieuwe ontwikkelen waar nodig. We zoeken mensen met ervaring in het opstellen en afsluiten van contracten binnen klinisch onderzoek, die bereid zijn hun kennis te delen en actief bij te dragen aan een gestroomlijnd proces.

Werkgroep Academic Exellence: De werkgroep inventariseert in eerste instantie bestaande onderzoekersnetwerken en onderzoekt welke factoren bijdragen aan hun succes. Gezamenlijk worden de randvoorwaarden vastgesteld voor resultaatgerichte en duurzame netwerken. Op basis van deze bestaande netwerken worden blauwdrukken ontwikkeld om de oprichting van nieuwe netwerken binnen de onderzoeksgemeenschap te ondersteunen en zo collectieve expertise optimaal te benutten.

Ben jij geïnteresseerd in het verbeteren van klinisch onderzoek in Nederland? Meld je aan bij het desbetreffende bestuurslid van de veldpartij waar jouw instelling of bedrijf onder valt voor een van deze werkgroepen:
Jessika van Kammen (NFU – Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra , Koop Bosscha (STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen), Stan van Belkum (Central Committee on Research Involving Human Subjects (CCMO), Dineke Amsing (Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen), Marjo Tieleman (ZonMw), Walter de Kok en Bart Scheerder (ACRON), Michel Zwaan ((NVMETC), Saskia N. de Wildt en Astrid Schut (PlatformOnderzoekersnetwerken)