Op 14 september 2021 trapten de studenten van de EUPATI NL-opleiding gezamenlijk het nieuwe leerjaar af. In een inhoudelijk programma maakten ze kennis met elkaar en het EUPATI NL-team van PGOsupport.

 

Nieuw dit jaar zijn de mentoren: alumni van de opleiding die de nieuwe studenten begeleiden en coachen tijdens het intensieve leertraject. Ook zij waren bij de aftrap aanwezig. In een videoboodschap sprak bovendien Maria Dutarte, Executive Director van de EUPATI Foundation, de studenten toe.

 

18 gemotiveerde studenten

Dit jaar gaat er wederom een zeer diverse groep van 18 studenten van start. Allemaal hebben zij hun eigen drijfveren en motivatie om deel te nemen aan de EUPATI NL-opleiding. 1 ding hebben zij gemeen: ze hebben zelf, of een van hun naasten heeft, te maken met een chronische aandoening.

 

Zin in

De studenten staan te popelen om aan de slag te gaan. Warnyta Minnaard van Missie Tumor Onbekend: “Komend weekend heb ik tijd gereserveerd om met de eerste online modules te beginnen, in het leerplatform van EUPATI NL. Ik heb er zin in!”

 

Hoed en de rand

Heleen Knottnerus, beleidsmedewerker Diabetesvereniging: “Ik verwacht dat de opleiding mij helpt om het gesprek met farmaceuten en verzekeraars makkelijker te voeren. Het patiëntenperspectief overbrengen lukt me wel. Maar als je echt van de hoed en de rand weet, kun je veel gerichter feedback geven en impact hebben.”

 

Ik wil leren, leren, leren

Kinga Gomoluch-Brzozowska, actief voor de ME/CVS-stichting, vindt de persoonlijke ontmoeting heel waardevol. Ze wil niet alleen meer over wet- en regelgeving leren, maar ook vaardigheden opdoen: “Hoe voer je het gesprek met belanghebbenden? Welke woorden kies ik, welke toon, hoe kan ik dat inzetten om mijn doel te bereiken? En natuurlijk wil ik leren, leren, leren.”

 

Over EUPATI Nederland

Patiëntenvertegenwoordigers kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan onderzoek, innovatie en de ontwikkeling van geneesmiddelen. De EUPATI-opleiding biedt patiëntenvertegenwoordigers de daarvoor noodzakelijke kennis en tools, zodat zij als volwaardig gesprekspartner in het geneesmiddelenveld op kunnen treden.

 

Begin dit jaar werd bekend dat ZonMw de EUPATI NL-opleiding in de komende jaren financieel wil ondersteunen. Met deze subsidie en de bijdrage vanuit PGOsupport ligt er een stevige basis voor 5 nieuwe leergangen. De huidige leergang kon daadwerkelijk van start dankzij aanvullende sponsoring door 8 farmabedrijven.

 

Brede samenwerking

PGOsupport is de trekker en uitvoerder van de EUPATI NL-opleiding. Het doel is altijd geweest om dit een opleiding ‘voor en door het geneesmiddelenveld’ te laten zijn. Er wordt dus nauw samengewerkt met de hierin relevante partijen: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Dutch Clinical Research Foundation, Health~Holland, HollandBIO, Bijwerkingencentrum Lareb, Ministerie van VWS, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, ZonMw en Zorginstituut Nederland.

 

Meer info: Nieuw leerjaar EUPATI Nederland van start – EUPATI Netherlands