Sinds 1 juni 2015 bestaat er een PIF-model Proefpersoneninformatie (PIF) dat geschikt is voor alle typen medisch-wetenschappelijk onderzoek. Sinds juli 2016 is een update van dit PIF model beschikbaar. Later dit jaar volgt een webbased versie die wordt opgenomen in Toetsing Online van de CCMO. Tot die tijd is het gebruik van het nieuwe PIF-model een pilot. Iedereen die proefpersoneninformatie schrijft, kan er meteen al mee aan de slag. De (erkende) medisch-ethische toetsingscommissies METC’s zijn ook op de hoogte van het nieuwe model.
Het nieuwe model Proefpersoneninformatie (PIF) is hieronder beschikbaar – voorlopig alleen nog via de website van de Dutch Clinical Trial Foundation. Onderzoekers die het model willen hanteren, kunnen ermee aan de slag. Farmaceutische bedrijven, CRO’s, onderzoeksafdelingen en wetenschapsbureaus van (academische) ziekenhuizen en METC’s kunnen een link naar het nieuwe model op intranet of hun website plaatsen. Najaar 2016 komt een gebruiksvriendelijke webbased versie beschikbaar: een praktisch en laagdrempelig instrument dat onderzoekers stapsgewijs ondersteunt bij het schrijven van proefpersoneninformatie.
Download hier de Engelse versie van het PIF model
Gebruikt u dit model? Vermeldt dit dan a.u.b. in de aanbiedingsbrief bij uw onderzoeksdossier.
Het nieuwe model Proefpersoneninformatie is een product van de DCTF-werkgroep Proefpersonen.
Het wordt zodoende ondersteund door de NVMETC, de CCMO, NFU, STZ, Nefarma, Acron en de afdeling research professionals van de V&VN. Aan de ontwikkeling ervan werkten ook patiëntenorganisaties mee. De deelnemende partijen zijn trots dat het nieuwe model PIF op basis van consensus tot stand is gekomen en zodoende door allen wordt gedragen.
Hier vindt u een toelichting van gemaakte keuzes bij het model PIF
Proefpersoneninformatie is bedoeld om potentiële proefpersonen in begrijpelijk Nederlands zo te informeren, dat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen om wel of niet deel te nemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. De (erkende) METC’s beoordelen de proefpersoneninformatie als onderdeel van het onderzoeksprotocol. Gebruikmaking van het model PIF helpt onderzoekers om beknopte, heldere informatie op te stellen en voorkomt bovendien dat onderzoekers essentiële onderdelen over het hoofd zien bij het schrijven ervan.
Indien u bij het gebruik van het PIF-model zaken tegenkomt die mogelijke aanpassing behoeven, dan kunt u deze aangeven op het feedbackformulier. Suggesties zullen door de DCTF-werkgroep Proefpersonen worden besproken. Alleen correcties van onjuistheden en oplossingen van knelpunten worden hierin doorgevoerd.