Online proctoring

Vanaf september 2018 zal EMWO online proctoring gaan inzetten voor de BROK en GCP-WMO examens. Maar wat is online proctoring? Online proctoring is een nieuwe methode voor examentoezicht. Een kandidaat hoeft hierbij voor het maken van het examen niet meer naar een centrale examenlocatie, want examen doen kan vrijwel overal: thuis, in een klaslokaal of op een eigen werkplek. Afstand speelt dus geen rol meer. Ook kan er door middel van online proctoring vaker buiten kantooruren of zelfs in het weekend worden geëxamineerd, indien dat voor de kandidaat beter uitkomt. Een proctor (surveillant) houdt via de computer (live of achteraf) toezicht en zorgt voor de identiteitscontrole van de kandidaten.

Voor kandidaten in bijzondere omstandigheden

Voorlopig is online proctoring alleen bedoeld als variant van een aangepast examen, voor kandidaten in bijzondere omstandigheden. Bijvoorbeeld voor kandidaten die verblijven in het buitenland, of kandidaten die te maken hebben met een psychische of lichamelijke beperking, of voor wie het om een andere reden erg lastig is om te reizen naar een bepaalde examenlocatie. In de loop van tijd zullen we online proctoring breder gaan aanbieden, als hier voldoende animo voor is.

Deze uitbreiding in dienstverlening wordt aangeboden via Proctoring Services van eX:plain. Meer informatie is te vinden op de website van Proctoring Services: https://www.proctoring-services.nl/. Te zijner tijd zal op de website van EMWO een beschrijving komen van hoe een online proctor examen kan worden aangevraagd met de verdere details.