In het NTvG is onlangs een artikel verschenen over de zeer wisselende en meestal langdurige doorlooptijden van de lokale toestemmingprocedures voor de uitvoering van klinisch onderzoek1, 2. Deze lange doorlooptijden zorgen voor vertraging bij het opstarten van klinische studies. Het is op dit moment niet in detail bekend wat de oorzaken zijn van de vertragingen in de lokale toestemmingprocedures.
In overleg met Martijn Griep, Associate Director Quality & Compliance bij Janssen Benelux, gaat in de periode november 2016 tot juni 2017 stagiaire Marieke Devisscher aan de slag om uit te zoeken welke factoren een rol spelen bij het verlengen van de doorlooptijden van de toetsing lokale uitvoerbaarheid. Marieke is een masterstudent aan de universiteit van Antwerpen.
De gegevens die Marieke weet te achterhalen zijn uitermate nuttig voor het ECTR-project. Ze dienen als basis voor het vormgeven van het veranderproces dat nodig is om de huidige praktijk met excessieve doorlooptijden om te buigen naar een procedure die zowel op papier als in de praktijk, concurrerend is met de andere EU-landen.
Geneesmiddelbedrijf Janssen biedt regelmatig plaats aan stagiaires van universitaire opleidingen in Nederland en België, voor het onderzoeken van vraagstukken rond de ontwikkeling van geneesmiddelen.