Het bestuur van V&VN Research Professionals heeft op 1 december 2022 het jaarlijkse Najaarssymposium georganiseerd. De researchprofessionals waren te gast in het Gelre Ziekenhuis Apeldoorn. Elza den Hertog, lid Raad van Bestuur Gelre ziekenhuizen, opende de dag met één van de belangrijke pijlers van het Gelre, namelijk wetenschappelijk onderzoek.

Aansluitend werd iedereen welkom geheten door voorzitter Annemarie Geel. De rode draad van dit symposium is profileren en dit kwam terug bij alle sprekers. Om profileren kracht bij te zetten zijn werkgroepen gevormd, waarbij nog meer hulp van de leden kan worden gebruikt. Annemarie deed hiertoe een oproep. Het was mooi om te zien dat er interesse was voor de werkgroepen Zichtbaarheid en Functieprofiel.

Het ochtendprogramma werd ingevuld door zes enthousiaste researchprofessionals. Anja Bussink, Saskia Tasche- van Spaendonck, Ilonka Paalvast-Schouten, Nicole Berkers, Kim Steward en Brigitte Buiteman namen de toehoorders mee in de volgende onderwerpen: evidence based practice, patient recruitment, vergroten van de zichtbaarheid van de researchprofessional, de researchverpleegkundige versus de verpleegkundig specialist, research en duurzaamheid en connecties in je werkomgeving aangaan om jezelf zichtbaar te maken als researchprofessional.

De researchprofessional van het jaar werd gekozen, Monique Kuipers van Ziekenhuisgroep Twente werd verrast met lovende woorden van haar collega’s en een enorm boeket bloemen. Ook werd Cecilia Huisman, die aan de wieg van deze beroepsvereniging stond, nogmaals bedankt voor al haar werk voor de beroepsgroep.

Na de lunch volgde een hilarische energizer waarbij iedereen direct over zijn after-lunch dip heen was. Daarna nam Arnet van den Brink van ICON PLC de zaal mee in een interactieve sessie over Feiten en Fabels over de CTR. Gabe Sonke uit het AVL sloot digitaal aan om te vertellen over de kunst van het loslaten; gepast gebruik van dure medicatie en real-world onderzoek.

Na de theepauze vertelde Peggy Wanders over toestemming aan de poort waarbij een voorstel bij de NFU ligt over opt-in of opt-out voor gebruik van zogenaamd restmateriaal uit de zorg (data, weefsel, bloed) voor wetenschappelijk onderzoek. Zsófia Ottovay gaf informatie over elektronische toestemming en Susan Veldkamp sloot de dag af met een kleine lezing over jezelf profileren.

Tijdens de borrel was er nog ruimte om met elkaar na te praten en nieuwe contacten aan te gaan. Met een opkomst van ruim 140 leden kan het bestuur van V&VN Research Professionals met trots spreken over een geslaagd symposium.