Met de komst van de nieuwe wet voor geneesmiddelenonderzoek, de Clinical Trials Regulation (CTR), kregen we ook te maken met het Clinical Trials Information System (CTIS), de omgeving waar onderzoeken moeten worden aangemeld bij de EMA. Ziekenhuizen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek moeten zich hierin registreren. In het begin gingen daar best wat zaken mis. Zo werden ziekenhuizen met twee of meer locaties niet gezien als één ziekenhuis. Ook kwamen ziekenhuizen soms onder een verkeerde naam in het systeem terecht. Zaken rechtzetten bleek nog niet zo eenvoudig.

Tijd voor actie

Ellen Rusch en Sjennie Daelmans gingen aan de slag. Ze keken achter de schermen van CTIS en onderzochten hoe het probleem van onjuiste registratie van het ziekenhuis kon worden opgelost. Met deze kennis en ervaring hebben zij een uitgebreide handleiding opgezet voor ziekenhuizen. Heel in het kort komt dit neer op:

  1. Registreer jezelf met een persoonlijk e-mailadres in SPOR. Koppel jouw useraccount aan het betreffende ziekenhuis en registreer je vervolgens als superuser.
  1. Als superuser kun je zaken aanpassen en herstellen in CTIS.

Handleiding en contact

Loop jij of loopt jouw ziekenhuis nog steeds tegen problemen aan in CTIS? Neem dan contact op door te mailen naar secretariaat@dcrfonline.nl. Dan krijg je de handleiding toegestuurd of word je direct in contact gebracht met Ellen of Sjennie. Heel wat mensen zijn al geholpen door deze praktische oplossing samengebracht door de DCRF!