Terwijl vrijwel heel Nederland genoot van de Kerstvakantie, hebben Hans Stam, penningmeester van de DCRF, en Jacques Landman, directeur van de NFU, op 30 december 2019 een gezamenlijk contract ondertekend voor samenwerking ten aanzien van de ECTR e-learning. Met hun handtekening hebben ze bekrachtigd dat deze training wordt opgenomen in de nieuwe eBROK. Vanaf 1 februari 2020 kunnen umc-medewerkers die de eBROK volgen, zich in hun eigen leeromgeving ook de kennis over de ECTR eigen maken. Die informatie is voor de eBROK 2.0 volgens afspraak door DCRF aangeleverd als een aparte module.

Alle modules beschikbaar in de eBROK

De ECTR-training is ontwikkeld in samenspraak met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen. De e-learning is modulair opgezet, waardoor eBROK-cursisten na het volgen van de ECTR Basis training, nog een training kunnen kiezen die past bij hun specifieke rol binnen klinisch onderzoek.

Voor mensen die de eBROK niet volgen is de e-learning al sinds september beschikbaar via de DCRF Academie.

Kennis ECTR belangrijk voor planning onderzoekergeïnitieerd onderzoek

De DCRF en de NFU hebben de training met opzet nu al beschikbaar omdat het van het grootste belang is dat iedereen die betrokken is bij klinisch geneesmiddelenonderzoek zich tijdig voorbereidt op de veranderingen die de ECTR tot gevolg heeft. Dit geldt zeker voor arts-onderzoekers in de umc’s die nu al plannen maken voor het opzetten en uitvoeren van een klinisch onderzoek met geneesmiddelen en daar financiering voor willen aanvragen. Voor hun planning is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de andere werkwijze die onder de ECTR gaat gelden voor het indienen van het onderzoek voor de medisch-ethische toetsing.