De acht universitair medische centra (umc’s) hebben de ontwikkeling van een nieuwe online versie van de eBROK®, die voldoet aan de actuele wet- en regelgeving en aansluit bij de behoefte van de onderzoekers, aanbesteed. De opdracht is aansluitend op basis van de beste prijs/kwaliteit-verhouding gegund aan Elevate Health, een dochteronderneming van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht. Het contract heeft een looptijd van minimaal 4 jaar en omvat de ontwikkeling, de implementatie, het onderhoud en de hosting van de eBROK®. De vernieuwde cursus wordt naar verwachting gelanceerd in januari 2019.

 

Onder de vlag van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), doen de umc’s er alles aan om tijdens de uitvoer van klinisch onderzoek de veiligheid en autonomie van patiënten te waarborgen. Een belangrijk instrument daarbij is de verplichte Basiscursus Regelgeving en Organisatie voor Klinisch onderzoekers: BROK®. In 2015 is de BROK® omgezet van een klassikale cursus naar een e-learning versie, de eBROK®. Deze versie staat borg voor praktijkgericht en innovatief onderwijs, waar en wanneer de cursist het uitkomt, aantrekkelijk en op maat gepresenteerd, gericht op kwalitatief hoogstaand klinisch onderzoek. Nu de overeenkomst met de huidige leverancier expireert, bestond de wens de eBROK® verder te verbeteren en nieuwe inzichten in online en continu leren te implementeren.

Elevate Health ontwikkelt de nieuwe eBROK® op basis van haar bewezen academische grondslagen met betrekking tot online leren, door gebruik te maken van een grote diversiteit aan werkvormen in combinatie met relevante casuïstiek. De input daarvoor wordt geleverd door de Elevate eBROK Expertgroep, met landelijke experts op de gebieden wet- en regelgeving, GCP-ICH, GDPR/WMO, patiëntveiligheid, klinisch onderzoek, ethiek, biostatistiek en compliance. Elevate Health is voor cursisten een eerste aanspreekpunt op zowel inhoudelijk als technisch vlak.