Over enige tijd zullen de vernieuwde Eind- en toetstermen van de GCP-WMO examens worden vastgesteld door de GCP-WMO commissie. Dit betekent dat de examens hierop moeten worden aangepast én dat zij moeten worden aangevuld met nieuwe examenvragen. Het Examenbureau Medisch Wetenschappelijk Onderzoeker (EMWO) zoekt daarom onafhankelijk* inhoudelijk experts op het gebied van medisch wetenschappelijk onderzoek, die een bijdrage willen leveren aan het ontwikkelen van examenvragen voor het GCP-WMO examen.

Wie zoeken we?

Het is belangrijk dat je als ontwikkelaar van examenvragen (ook wel itemconstructeur genoemd) inhoudelijk expert bent op het gebied van klinisch onderzoek. In de praktijk betekent dit dat je voldoende ervaring hebt met het doen van klinisch onderzoek vanuit de rol van onderzoeker of toezichthouder. Je bent dus ook goed bekend met de huidige wet- en regelgeving hieromtrent. Tenslotte dien je zelf een geldige GCP-WMO registratie te bezitten (eg. je hebt in het verleden het GCP-WMO examen met voldoende resultaat afgerond en eventuele herregistratiecursussen gevolgd). Voor meer informatie over het profiel van een ontwikkelaar van examenvragen, klik hier.

Begeleiding

Natuurlijk wordt je als beginnende ontwikkelaar van examenvragen op weg geholpen en krijg je begeleiding vanuit EMWO. Om antwoord te geven op vragen rondom itemontwikkeling en voor toelichting op de meer toetstechnische kant van het verhaal (want hoe maak je eigenlijk een goede examenvraag?), wordt er door EMWO een startbijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst worden instructies gegeven, wordt de werkwijze rondom itemontwikkeling verder toegelicht, en kan er een eerste begin worden gemaakt met het maken van examenvragen.

Vervolgens voer je als itemconstructeur je taken zelfstandig uit (maar uiteraard is er een toetsdeskundige van EMWO beschikbaar en bereikbaar voor vragen).

Tijdsinverstering

In de basis gaat het proces van itemontwikkeling als volgt: Je krijgt opdracht om een aantal items te ontwikkelen én om een aantal items van een collega-ontwikkelaar van inhoudelijke feedback te voorzien. Als de inhoudelijke feedback op de examenvragen van de collega-ontwikkelaar is verwerkt, worden de items door EMWO toetstechnisch beoordeeld. Vervolgens worden de gemaakte examenvragen (eventueel met aanpassingen) vastgesteld door de redactiecommissie. Voor meer informatie over de werkwijze rondom itemontwikkeling (inclusief vergoedingen), klik hier.

De eerste startbijeenkomst zal plaatsvinden in 2020, in januari/februari (afhankelijk van de agenda’s die op elkaar moeten worden afgestemd).

Lijkt het je leuk om mee te helpen met het ontwikkelen van examenvragen voor de EMWO examens en voldoe je aan het profiel? Meld je dan aan door je naam en cv te mailen naar secretariaat@dcrfonline.nl. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

 

*Om de onafhankelijkheid van de examens te waarborgen, kunnen personen die betrokken zijn bij een GCP-WMO opleiding kunnen niet worden ingezet als ontwikkelaar van examenvragen.